Miten tasapainotan vaativia sosiaalisia tilanteita muulla työllä?

Muutama viikko sitten osallistuin LinkedIn-keskusteluun, jossa puheenaiheeksi oli noussut ihmisten sosiaalisuus. Kirjoittaja oli huomannut, että työskennellessään kaikki päivät ihmisten kanssa asiakas- ja myyntitilaisuuksissa, hän on aivan loppu päästessään illalla kotiin. Kirjoittaja kuitenkin tunsi vahvasti nauttivansa työstään, vaikka monet tapahtumat ja kontaktit asiakkaiden kanssa veivät energiaa.
Olen itse törmännyt vastaavanlaisiin havaintoihin aiemminkin ja aihe jäi pohdituttamaan minua.
Olen kuullut ihmisten toteavan:
“Nautin ihmisten kanssa työskentelystä, mutta olen aivan loppu asiakaspäivän jälkeen.”
“Nautin ihmisten kanssa työskentelystä, mutta nautin yhtä lailla yksin työskentelemisestä.”
“Yksi tai kaksi etäpäivää viikossa tasapainottaa työvirettäni ja jaksamistani.”
“Nautin ihmisten kanssa työskentelystä, mutta koen tarvitsevani yksinäisiä metsäkävelyitä työpäivän jälkeen rauhoittamaan mieltä.”
Olemme ihanan erilaisia
Olin kyllä tyytyväinen, kun tämä aihe nousi keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Minusta on ihan mahtavaa, että me jokainen olemme ihan omanlaisiamme ja meillä kullakin on hyvin yksilölliset motivaatiotekijät. Joitakin meistä sosiaaliset kontaktit motivoivat enemmän kuin toisia.
Tämä ei kuitenkaan ole keskustelu oikeasta tai väärästä.
Sosiaalisten kontaktien tarve on yksi meitä ihmisiä motivoivista asioista. Motivaatio tämän asian suhteen voi liikkua vähäisen tarpeen ja suuren tarpeen välillä. Kaikkia meitä sosiaaliset kontaktit eivät siis motivoi yhtä paljon. Kumpikin tilanne on ihan yhtä oikea.
Pääasia on, että sinä tunnet itsesi.
Työssä ja työelämässä
Työssä jaksamisen ja työhyvinvointisi kannalta on todella tärkeää, että saisit tehtyä työstä omannäköisen.
On hyvin mahdollista, että sosiaaliset kontaktit eivät ole sinua työelämässä eteenpäin työntävä voima, vaan tarvitset vastapainoksi toisenlaistakin, irti asiakasrajapinnasta olevaa työtä.
Oletko pohtinut, mitkä ovat tehtäviä tai asioita, jotka lataavat akkujasi? Joita tehdessä koet saavasi energiaa?
Jos koet, että sosiaaliset kontaktit imevät energiaasi, niin pysähdy. Kaikessa työssä on hyvä pohtia palautumisen keinoja. Useimmiten teemme sellaisia asioita vapaa-ajalla, jotka auttavat meitä irrottautumaan työstä ja tasapainottavat hyvin työelämää.
Tutkimukset osoittavat, että palautumista työstä tulisi tapahtua myös työpäivän aikana lounas-, kahvi- ja muilla tauoilla. Oleellista on saada vastapainoa sille työn osalle, joka vie energiaasi.
Tiimityössä
Onnistuneen tiimityön ja vuorovaikutuksen edellytys on, että tunnemme itsemme ja toisemme hyvin.
Oletko joskus ihmetellyt, kun kollega ei innostu mukanasi, kun innostuneena selostat asiakaspuhelun päätyttyä puhelun kulun yksityiskohtaisesti?
Vaikuttaako ennemminkin siltä, että työkaveri vetäisee kuulokkeet tiukasti omille korvilleen saadakseen työrauhan?
Kerro rohkeasti, jos kaipaat enemmän työrauhaa. Se, että sosiaaliset kontaktit eivät ole sinua suuresti motivoiva asia, ei näy mitenkään ulospäin. Olet varmasti luonteva ihmisten kanssa toimiessa ja osaat luoda uusia kontakteja. Olet aktiivinen, kun toimit vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Niinpä kukaan ei voi tietää tarpeistasi ja itsenäisen työskentelyn tärkeydestä, jos et kerro.
Erilaisuuden tunnistaminen ja sen hyväksyminen auttaa meitä toimimaan huomaavaisemmin toisiamme kohtaan. Työyhteisössä kannattaakin puhua ääneen asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä jaksamisen ja työhyvinvoinnin kannalta. Jos koet, että tarvitset rauhaa keskittymiseen, kerro siitä työkavereillesi.
Esimiehesi kanssa taas voit keskustella etätyön mahdollisuudesta tai muista tarvittavista järjestelyistä.
Kysymys on ennen kaikkea sinusta ja sinun hyvinvoinnistasi työelämässä. Pidä siis puoliasi ja huolehdi, että saat työrauhaa riittävästi, jotta pystyt uusiutumaan, luomaan uutta ja voit hyvin.