Mielekäs työelämä – neljä näkökulmaa, jotka tekevät minun työelämästäni mielekkään
» » Mielekäs työelämä – neljä näkökulmaa, jotka tekevät minun työelämästäni mielekkään

Mielekäs työelämä – neljä näkökulmaa, jotka tekevät minun työelämästäni mielekkään

0

 

Olen viime aikoina pohtinut paljon, millaista on mielekäs työ minulle. Mitkä asiat tekevät työelämästä sellainen, että voin aidosti tuntea innostuvani työstä? Ja ehkä siksi, kun itse olen pohtinut tätä aihetta, niin yhtäkkiä näen ja kuulen ympärilläni tarinoita siitä, miten ihmiset ovat löytäneet oman juttunsa työelämässä tai miten parhaillaan ovat pohtimassa oman työelämänsä suuntaa.

 

Työelämässä ja työn tekemisessä tulee paljon annettuna. Työn tekemisen tahti voi olla niin hektistä, että yksilönä vain tempaudut tilanteesta toiseen. Välillä olet mukana muutosprojektissa, jonka lopputuloksena saat lisää tehtäviä vastuullesi. Organisaatiomuutoksen myötä työtehtäväsi vaihtuvat. Organisaation säästökuurin takia et päässytkään haaveilemaasi koulutukseen. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisia tilanteita työelämässä tulee vastaan. Ja koska olemme joustavia ja haluamme työskennellä yhteisten tavoitteiden eteen, hoidamme meille osoitetut työt.

 

Välillä on kuitenkin hyvä herätellä itsensä tarkastelemaan työtä ja tehtäviä.

Ovatko tehtävät sellaisia, joissa olen parhaimmillani. Motivoivatko tehtävät minua? Onko työtä yksinkertaisesti liikaa tai liian vähän? Muuttuvat tilanteet ovat saattaneet muokata työnkuvastasi sellaisen, ettet enää tunnista sitä omaksesi. Tai olet jaksamisesi äärirajoilla.

 

Minä pysähdyn aika ajoin katselemaan työni kokonaisuutta. Minulle on todella tärkeää, että työ on itseni näköistä.

Tunnistan, että nuorempana ei ehkä näin ollut. On varmaankin aika luonnollista, että nuorena kokeilemme mielellämme erilaisia tehtäviä ja rooleja. Samalla tulemme oppineeksi itsestämme paljon. Kun työura pitenee, niin samalla opimme tuntemaan itsemme paremmin. Tunnistamme omat vahvuutemme ja myös sen, mikä ei meitä motivoi.

Itseni näköinen työ saa minut syttymään ja silloin pystyn olemaan paras versio itsestäni. Klikkaa ja Twiittaa

Mielestäni mielekäs työelämä syntyy siitä, kun voimme tehdä työtä omien vahvuuksiemme kautta. Siis se, mitä teemme ja miten teemme, ovat oleellisen tärkeitä asioita.

 

Olen lisäksi tunnistanut sellaisia tekijöitä, joiden toteutuminen työssä luo itselleni hyvän ja luovan ilmapiirin tehdä ja toteuttaa asioita.

 

Neljä näkökulmaa, jotka tekevät minun työelämästäni mielekkään

  1. Työympäristö

Minulle työympäristöllä on paljon merkitystä. Toisaalta työympäristöni voi olla lähes missä vaan, kunhan se on mielestäni viihtyisä ja hyvän ilmapiirin tila.

Rakastan, kun voin tehdä työtä eri toimipisteissä tai kesällä vaikkapa ulkoilmassa. Etätyöskentelyn mahdollisuus on myös tärkeä lisä kokonaisuuteen, sillä se antaa myös joustoja perhe-elämän aikataulujen järjestelemisen suhteen.

 

  1. Työn rakenne

Minulle merkityksellistä on työn rakenne. Pohdin paljon sitä, mikä on rutiinin määrä tehtävien kokonaisuudessani.

Voinko delegoida rutiinitehtäviä jollekin toiselle?  Olenko parhaimmillani teknisten toteutusten tekemisessä vai voisiko sen alan ammattilainen auttaa minua tässä?

Työkokonaisuuden tarkastelu on juuri siksi äärimmäisen tärkeää, että pyrkisimme minimoimaan sellaista työtä, joka meitä ei motivoi. Jos emme tunnista tätä, saatamme ikävystyä koko työtehtävään ja työ viivästyy tai jää kokonaan tekemättä.

On rohkeutta nostaa esille myös niitä asioita, jotka jarruttavat työn tekemistä.

 

Työn rakenteen ja työmäärän tarkastelu vaatii itsensä johtamisen osaamista. Klikkaa ja Twiittaa

 

  1. Into kehittää

Itselleni hyvinvoinnin kannalta elintärkeää on se, että pääsen kehittämään asioita, prosesseja ja yhteistyötä. Tunnen oikein syttyväni, kun saan kehittää uutta.

Tunnistan kuitenkin, että kehittämisellä on myös vastapuoli.

Pelkkä kehittäminen ei vie asioita eteenpäin, vaan tarvitaan myös asioiden toteuttamista ja toimeenpanoa. Minulle suurena inspiraationa toimii se, että saan asioita aikaiseksi. On tärkeää nähdä omien kättensä jälki.

Mutta jos minun pitäisi valita kehittäjän ja toteuttajan rooleista mieleisin, se olisi kehittäjä. Oletko sinä pohtinut, kumpi rooli sinulle on puhuttelevampi?

 

 

4. Oman osaamisen kehittäminen

Kun äsken tulin maininneeksi, että kehittäminen on minulle intohimo, niin on myös oman osaamisen kehittäminen! Olen koko aikuisikäni opiskellut työn ohella. Hulluutta, huokaavat monet. Miten saat ajan riittämään, osa ihmettelee. No, myönnettäköön, ajan riittävyyden kanssa on ollut haasteita, kun opiskelee, toimii yrittäjänä ja on tuota perhe-elämääkin. Mutta ajoittaista väsymystä tai vaivaa suurempana olen aina nähnyt hyödyt. Kukin tutkinto tai pätevyys on ollut minulle luonteva lisä kulloistakin työnkuvaa tukemaan.

Olen saanut verkostoitua upeiden ammattilaisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneita samasta aiheesta ja myös opiskelusta.

 

Mielekäs työelämä pitää sisällään niin paljon muutakin, kuin yllä mainitsemani neljä kohtaa. Aihe on mieltäni kutkuttanut jo kauan ja nyt päätin tällä kirjoituksella lähteä avaamaan tätä kokonaisuutta. Jatkoa varmasti seuraa mielekkäästä työelämästä, sen mahdollistajista ja osa-alueista. Sekä inspiroivista ihmisistä, jotka jo elävät itselleen mielekästä työelämää!

 

Tällä kirjoituksella halusin tarjota sinulle ajatuksen siitä, että välillä on ihan ok pysähtyä ja tarkastella omaa työtä, työelämäänsä ja uraa.

On oikein, että jämäkästi pidät puoliasi työelämässä ja uskallat ottaa puheeksi, mikäli huomaat epäkohtia. Ja ne epäkohdat voivat tosiaan liittyä myös omaan työhön, hoitamaasi tehtäväkokonaisuuteen.

Oman työn johtaminen vaatii jämäkkää itsensä johtamisen otetta. On tärkeää, että osaat ehdottaa työhösi liittyviä parannusehdotuksia. Tai osaat tuoda esille ajatuksiasi oman osaamisesi kehittämiseksi kohti uutta tulevaisuuden roolia.

 

Hae rohkeasti ratkaisuja siihen, että saat elää itsesi näköistä mielekästä työelämää. Klikkaa ja Twiittaa

 

Keskustele, ideoi, verkostoidu, tee ehdotuksia.

Koska silloin voit hyvin.

Ja koska sinä ansaitset vain parasta.