Motivaatio yrittämisen edellytyksenä
» » » Motivaatio yrittämisen edellytyksenä

Motivaatio yrittämisen edellytyksenä

Aihealue Yrittäjyys | 0

 

Oletko koskaan miettinyt, mikä sinua oikeasti motivoi? Itse olen pysähtynyt miettimään tätä viime aikoina useinkin yhtäältä oman elämäntilanteeni takia ja toisaalta yrittäjiltä kuulemieni kokemusten ansiosta. Motivaatiosta puhutaan myös valtamediassa paljon ja onkin hyvä, että ihmisten kyky tunnistaa omia vahvuuksiaan ja ymmärtää itseään kasvaa. Näin myös osaaminen käsitellä motivaatioon vaikuttavia asioita vähitellen kehittyy.

 

Oletko motivoitunut vai esitätkö vain?

Olemme hyviä huijaamaan itseämme. Olen saanut itseni monesti kiinni vakuuttelusta, että tottakai pidän kaikista työtehtävistä. Tarkemmin tarkastellen olen huomannut, että eniten joissakin työtehtävissä minua motivoi säännöllinen tulo. Eikä siinäkään mitään pahaa ole, että yrittäjä motivoituu säännöllisestä tulovirrasta. Säännölliset tulot tuovat jatkuvuutta yritystoimintaan ja varmuutta suunnitella tulevaisuutta eteenpäin. Mutta silti jokin ei tunnu täsmäävän.

Aidosti motivoituneen yrittäjän silmissä on pilke ja palo. #motivaatio #yrittäjyys Klikkaa ja Twiittaa

Olen oppinut pysähtymään. Olen oppinut rauhoittumaan epätietoisuuden tai turhautumisen edessä. Olen opetellut katsomaan kaukaisuuteen, laittamaan asiat mittasuhteisiin. Yrittäminen ei todellakaan ole pelkkiä onnistumisia ja innostusta päivästä toiseen. Yrittäminen on epävarmuuden sietoa ja sitkeyttä vaativa laji.

Olen viime aikoina piirtänyt liiketoimintani kokonaisuuden paperille. Olen hahmottanut sen, millaisia töitä ja tehtäviä minulla on päivittäin, viikoittain, kuukausittain. Olen listannut asiakkuudet ja analysoinut niiden arvoa minulle yrittäjänä sekä liiketoiminnan kannalta. Olen hakenut ja saanut vertaistukea. Ja lopputuloksena – olen kokenut herätyksen!

 

Päätökset muuttumiseen eivät synny hetkessä

 

Suurin huomioni on ollut, että en voi yrittäjänä ja työssäni niin hyvin kuin olen aiemmin voinut. Innostus osasta työtehtäviä on kadonnut. Kipuilen oman roolini kanssa, sillä se on ollut liian pitkään samanlainen. Tämän kaiken myöntäminen itselle on vienyt aikaa.
Olen sielultani kehittäjä ja kaipaan uutta. Mutta jos en uskalla irrottaa mistään vanhasta, ei uuttakaan mahdu tilalle. Olen pohtinut työni kokonaisuutta ja yritykseni suuntaa paljon. Olen mennyt niinkin pitkälle, että leikittelin ajatuksella hakea palkkatöihin. Uuden suunnan hakeminen ja rohkeus uudistaa ei synny hetkessä.

Palasin takaisin lähtöajatukseen siitä, mikä minua motivoi. Mistä innostun? Mitkä asiat koen tärkeiksi sydämellä? Missä asioissa haluan palvella muita ja auttaa muita onnistumaan?

Ajatus palkkatöihin siirtymisestä ei tuntunut läheskään niin houkuttelevalta kuin ajatus jatkaa yrittäjänä. Olen aina ollut ylpeä yrittäjänä toimimisesta sekä pitänyt vapaudesta, joka liittyy työtehtäviin ja tapaan palvella asiakkaita. Olen myös ylpeä siitä, että yritykseni on toiminut menestyksekkäästi kohta yhdeksän vuotta. Nykyinen toimintaympäristö asettaa toimialallani monenlaisia haasteita, mutta tekemäni valinnat oman osaamisen ja yritystoiminnan kehittämiseksi ovat pitäneet yritykseni vetovoimaisena asiakkaiden silmissä. Ratkaisuni ovat olleet oikeita kunakin ajanhetkenä.

Uskalla yrittäjänä kuunnella itseäsi. Klikkaa ja Twiittaa

Uskalla yrittäjänä kuunnella itseäsi. Kyllä sinä tiedät, mikä on itsellesi ja yritystoiminnallesi parasta.

Kuunnellen sisäistä kehittäjän ääntäni tein päätöksen suunnata yritystoimintaani uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että minun piti uskaltaa lopettaa tietyt työt ja luopua niiden tuomasta säännöllisestä tulosta. Minulla on kehitteillä kaksi uutta tuotetta ja olen niistä suunnattoman innoissani. Uskon, että työelämässä on kysyntää näille tuotteille. Olen myös tehnyt strategisen valinnan kehittää näitä tuotteita yhteistyössä yrittäjäkollegoiden kanssa. On aivan mahtavaa kehittää ja ideoida yhdessä, pohtia eri etenemisvaihtoehtoja ja saada asioita aikaiseksi!

Sanotaan, että positiivinen asenne ruokkii motivaatiota. Mutta kyllä se on myös niin päin, että kun teet itsellesi tärkeitä asioita, motivoituminen ja positiivisuus tulevat automaattisesti samassa paketissa.

Tällaisin ajatuksin haluan rohkaista sinua yrittäjä:
Pysähdy välillä kuuntelemaan itseäsi ja tarkastelemaan yrityksesi suuntaa.
Ole itselleni rehellinen.
Ole rauhallinen epätietoisuuden keskellä, sillä asioilla on tapana selkiytyä ajan kanssa.
Visioi rohkeasti, hahmottele suuntaa.
Hae tukea, etsi tietoa, kuuntele, katsele ja keskustele.
Tee päätöksiä.
Etene valitsemaasi suuntaan varmoin askelin.
Kiitä itseäsi rohkeudesta.